Víkend na Zuydcoote

Víkend na Zuydcoote

Autor: Robert Merle Vydavatelství: Naše vojsko Rok vydání: 2009 Počet stran: 248

Patrně neexistuje jiná historická událost, které se dostalo ze strany spisovatelů takové pozornosti a která je dodnes tak čtenářský vděčná. Druhá světová válka stále přitahuje pozornost. S trochou nadsázky se dá říci, že byla podrobně popsána snad její každá minuta. Víkend na Zuydcoote se soustředí na události dvou dní největšího válečného konfliktu v lidských dějinách.

Julien Malliat je voják rozsypané francouzské armády, která táboří na břehu moře. Shodou okolností nedaleko místa, odkud se evakuují britští vojáci. Na druhé straně mají postupující Wehrmacht, od kterého je dělí sotva pár kilometrů. Malliat opustí své přátele, aby se pokusil dostat na jednu z evakuačních lodí.

Robert Merle

Když se pokus nezdaří, vydává se do vnitrozemí. V opuštěném domě zabrání znásilnění dívky dvojicí jeho „spolubojovníků.“ Vzápětí se dívku snaží přesvědčit, aby dům opustila. Zůstat znamená jistou smrt. Pro oba.

    „Maillat vystřelil. Muž se svezl na kolena, položil ruce před sebe, otevřel ústa a nepřestával dělat hlavou „ne, ne“. Maillat stiskl spoušť znovu. Muž se převalil, zachytil se rukama pelesti postele, svezl se po ní a stáhl přitom pokrývku. Vypadalo to, jako by si chtěl na ni lehnout nosem dolů. Maillat už viděl jen jeho záda, krk a černé vlasy, které zametaly podlahu, ale malý vrahoun jako by nepřestával dělat „ne“. Nahnul se přes postel, a ruku opřenu o žíněnk, vyprázdnil zásobník.“ 

  

Merle se nezabývá dějinnými událostmi v širším kontextu ani nepitvá politické souvislosti. Zaměřuje se na pouhý okamžik v životě člověka, kterého vyšší moc zavlekla do soukolí války.

Současně vykresluje lidské přátelství a jeho fungování v kulisách válečného mezičasu. Popisem úvah a myšlenkových pochodů hlavního hrdiny Merle nepřímo odkazuje k E. M. Remarqouvi a jeho románu Na západní frontě klid.

Víkend na Zuydcoote vypráví o pouhých několika desítkách hodin. Jejich dopad na běh dějin je prakticky nulový. Pro postavy knihy to jsou ovšem hodiny v jejich životech doslova nejdůležitější.

Související:

Robert Merle – Pro nás slunce nevychází

Robert Merle – Muži pod ochranou

Robert Merle – Ostrov

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..