Seznam sedmi

Seznam sedmi

Autor: Mark Frost Vydavatelství: Jota Rok vydání: 2003 Počet stran: 450

 Mark Frost se u nás patrně nejvíc zapsal do povědomí jako „ten chlápek od Davida
Lynche.“ Coby scénárista se podílel na dnes již kultovním seriálu Městečko Twin Peaks.

 Dodnes mám v živé paměti, jak někteří kamarádi odmítali chodit v pátek večer na pivo, protože v tu dobu obrazovky okupoval agent Cooper. O dalších svérázných obyvatelích tohoto městečka ani nemluvě. Kromě práce pro film se Frost také věnuje „klasickému“ psaní.

 S ohledem na jeho předchozí aktivity tak přítomnost faktoru tajemna a napětí v jeho knihách nikoho dvakrát nepřekvapí. Seznam sedmi je jeho knižním debutem.

Pro nedočkavce to prozradím hned tady, na začátku druhého odstavce. Seznam sedmi je duchařina, jak se sluší a patří. Prostě žánrovka, chcete-li. Pokud vás nebaví honičky v temných zákoutích viktoriánského Londýna s postavami, které místo obličejů mají křižovatky nezhojených jizev, pak Seznam sedmi ani neberte do ruky.

Mark Frost

Milovníci napětí třepotajícího se ve vzduchu jako křídla netopýrů si naopak přijdou na své. V souvislosti s tímhle žánrem se nabízí výraz „braková literatura,“ ale v případě Seznamu sedmi taková přísnost není nutná. Na to je tempo vyprávění příliš pomalé. Ostatně chvíli trvá, než si čtenář zvykne na archaické obraty a slovní spojení.

    „Přitisknut k břichu mostu a pln obav z koupele v ledovém kataraktu pod sebou, neužil si Doyle po celý zbytek noci ani chviličky odpočinku. Naopak Sparks, jak se zdálo, snadno vplouval do poklidné meditativní dřímoty a zase se z ní vynořoval, sedě vzpřímeně s rukama nonšalantně ovinutýma kolem masivního trámu. Déšť polevil, když se obloha na východě proteplila prvními paprsky úsvitu. Ani mráček nezakrýval západní obzor. Sparks otevřel oči naráz, čerstvý a bdělý jako plnokrevník v den Velkého derby.“

 

 Přes uvedené atributy si Frost dal práci a do napínavé dějové linie plné děsivých nástrah a překvapení zahrnul prvky nadsázky a ironie. Legraci si dělá z lecčeho, především ze svých inspiračních zdrojů. Vždyť hlavním hrdinou víc jak čtyřsetstránkového svazku není nikdo jiný, než doktor Arthur Conan Doyle, odborník na spiritismus.

 Kromě lékařské praxe se tady zabývá odhalováním falešných médií při spiritistických seancích. Jeho společník na cestě za odkrytím hanebného spiknutí, Jack Sparks, libující si v omamných jedech, dedukci a hře na housle, až nápadně připomíná legendárního Sherlocka Holmese.

 K Seznamu sedmi dosud vyšlo volné pokračování nazvané Šest mesiášů. Celá řada by měla podle dostupných zdrojů čítat dohromady sedm svazků. Na dotaz do vydavatelství Jota mi přišla odpověď, že další díly dosud nevyšly ani v angličtině.

Místo toho se od Marka Frosta na trhu objevily tituly z oblasti druhé světové války a dokonce prostředí golfu. Uvidíme, zda si autor vyšetří čas k napsání dalších příhod Arthura Conana Doyla a jeho přítele. Každopádně by byla velká škoda, kdyby na ně úplně zanevřel.

Související:

Mark Frost – Šest mesiášů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..