Muži pod ochranou

Muži pod ochranou

 Autor: Robert Merle Vydavatelství: Svoboda Rok vydání: 1985  Počet stran: 326

Romány francouzského spisovatele Roberta Merleho lze zjednodušeně rozdělit na historická díla a utopická sci-fi. Při podrobnějším zkoumání v nich nacházíme známky autorova levicového smýšlení, stejně jako kritiku diktatur, smysl pro humánnost a v neposlední řadě odpor k rasismu.

Ostatně o problematice posledně jmenovaného pojednává román Muži pod ochranou. Není bez zajímavosti, že vyšel také u nás dokonce v době temné normalizace. Pochopitelně s nezbytným vysvětlujícím“ doslovem.

Robert Merle

Amerika, a vlastně celý svět, má problém. Mužskou populací se začne šířit vir, který je
vzápětí označován jako encefalitida 16. Ženy, chlapce a starce nechává bez povšimnutí, za oběti mu padají pouze muži v produktivním věku.

Pokud přežijí, jedinou možností jak si zachránit život, je kastrace. Netrvá dlouho a reprodukce schopní muži jsou na pokraji vyhynutí. Jak jde čas, ženy ovládnou veškeré důležité posty a ve společnosti zavládne ženský rasismus. Na post presidenta Spojených států amerických usedne žena, která svými extrémními feministickými postoji nastolený protimužský rasismus ještě podporuje.

Doktor Ralph Martinelli je společně s dalšími vědci izolován nedaleko kanadských hranic
v táboře, který si nic nezadá s koncentračním. Spolu s kolegy tady pracuje na vývoji léku proti zhoubné nemoci. Postupem času se však objeví otázka: Bude o vakcínu vůbec zájem?

    „Tušil jsem to i dřív, ale pořádně to vím, teprve co jsem v Bluevillu. Na mužích je nejhorší, že polovinu života promarní tím, že se těší nebo obávají toho, co přinese zítřek. Život je nemilosrdně strká od jednoho neúspěchu k druhému, pořád jen na něco čekají
a nedokáží se potěšit přítomností.“

Vláda žen nad světem je téma, které se přetřásá už od dob antiky. Feministky snad
odpustí, když řeknu, že svět šéfují hlavně muži. Merle popustil uzdu fantazie a
nastínil svět, který se vychýlil ze zavedené rovnováhy.

Podle jeho představ to pro muže nevypadá kdovíjak růžově. Spíše naopak. Věci se vymknou kontrole a přeživší muži se stanou oběťmi perzekucí ze stran žen. I když se dá říct, že to je skoro až absurdní představa, Merleho sdělení je jasné – jakýkoliv extrém má
destruktivní dopady pro všechny.

 Ve svých představách však autor jde mnohem dál, až na samou hranici absurdity. To je dobře vidět především v dialozích. Při jejich čtení se chce vyprsknout smíchy, aby se vzápětí rozeběhl mráz po zádech.

Kniha nepostrádá psychologický, stejně jako sociologický rozměr. Při hlubší úvaze tak čtenáři dojde, že pokud by k podobné situaci došlo, společnost by se s velkou pravděpodobností do takového stavu dostala.

Aby nedošlo k omylu, Muži pod ochranou není knihou namířenou proti feminismu nebo
dokonce proti ženám. To rozhodně ne. Kdybychom v románu místo žen dosadili
cokoliv jiného, výsledek bude stejně neutěšený a skličující.

Současně si dovedu představit, jaký brak by se z této látky dal vykřesat, kdyby se jej chopil
někdo jiný, než Merle. Ostatně si nedělám iluze, že někdo již tak učinil.

Související:

Robert Merle – Víkend na Zuydcoote

Robert Merle – Pro nás slunce nevychází

Robert Merle – Ostrov

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..