Zámek a klíč I. – Vítejte v Lovecraftu

Zámek a klíč I. – Vítejte v Lovecraftu

Autor: Joe Hill Malba: Gabriel Rodriguez Vydavatelství: Comics centrum Počet stran: 168

Po čase bych tady měl něco pro fanoušky comicsu, hororu, temné fantasy a Stephena Kinga. Tedy přesněji řečeno syna „provařeného“ spisovatele děsivých románů. Právě potomek nekorunovaného krále současného hororu napsal ke knize Zámek a klíč scénář.

Dodejme, že v anglickém originále, kde kniha vyšla jako trilogie, se těší mimořádně velké popularitě. Zda na svůj úspěch naváže také u nás, je otázkou. Vzhledem k tomu, že brožované vydání lze doslova za pár korun sehnat v Levných knihách, moc bych na to nesázel. Ale pojďme k samotnému příběhu.

Zámek a klíč I. – Vítejte v Lovecraftu

Rodina Zámkových neprožívá právě nejveselejší období rodinné historie. Otec, profesor na střední škole, je brutálně zavražděn jedním ze svých studentů. Nechybělo mnoho a smrti neunikli ani ostatní členové rodiny.

Zatímco je Lesser, jak se onen student jmenuje, zavřen do chládku, paní Zámková sebere svoje tři děti a společně se přestěhují na ostrov, na kterém se nachází jejich rodinné sídlo. Při bližším seznámení se starobylým domem je jasné, že potíže rodiny Zámkových jen tak neskončí.

Zámek a klíč I. – Vítejte v Lovecraftu

Tajemné dveře, odlehlý altán se studnou, ze které se ozývá ozvěna, aniž by do ní někdo mluvil, jsou jenom kousky skládačky, která čeká na rozluštění.

Jak už bylo řečeno, Zámek a klíč se na západ od našich hranic stal skutečným fenoménem. Důvodů proč tomu tak je, vidím hned několik. Prvním může být příležitost vidět „v akci“ syna velkého Kinga. V případě comicsu se sice nejedná o celistvý literární útvar, přesto jistou vypovídací hodnotu o kvalitách autora má. Ostatně Zámek a klíč nebyl nominován na respektované Eisner Awards a British Fantasy Award pro nic za nic.

Zámek a klíč I. – Vítejte v Lovecraftu

Druhým důvodem je kniha samotná. Joe Hill napsal opravdu temný příběh, který ve spojení s malbou Gabriela Rodrigueze tvoří unikátní celek. Jde o to, že děsivé osudy rodiny Zámkových jsou v naprostém kontrastu s možná až dětinskou Rodriguezovou malbou.

To samé lze říct o znázorněných scénách, kdy se krev rozstřikuje na všechny strany. Za pozornost také stojí, že se autoři nebojí postavit na několika místech vedle sebe klidně tři stripy se statickými postavami. Jediné co se mění, jsou texty.

Zámek a klíč I. – Vítejte v Lovecraftu

Kniha v originále vyšla jako trilogie a v tom spatřuji jedinou potíž. Vzhledem k tomu, že se v české kotlině nesetkala s takovou odezvou, jako v zahraničí, zůstává otázkou, zda se u nás na pulty dostanou zbývající dva díly. Může se tedy stát, že se český čtenář nikdy nedozví, jak to rodinou Zámkových nakonec dopadne.

Související:

Joe Hill, Gabriel Rodriguez – Zámek a klíč I.: Vítejte v Lovecraftu

Brian Azzarello, Eduardo Risso – 100 nábojů: První výstřel, poslední šance

Jan Strnad, Richard Corben – Ragemoor

Joseph Michael Straczynski, Gary Frank – Krajina půlnočních stínů

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..