Solomon Kane – Ďáblův hrad

Salomon Kane

Autor: Robert E. Howard, Scott Allie Malba: Mario Guevara Vydavatelství: Comics centrum Počet stran: 144

Pro ty, kteří dosud s temnou postavou v černém plášti a kloboukem s širokou střechou neměli co dočinění, na úvod krátké představení. Figuru osamělého puritána žijícího někdy v šestnáctém století vytvořil spisovatel Robert E. Howard, mimochodem tvůrce kultovního Conana.

Howard napsal literární dílo, kde osamělý puritánský bojovník potírá zlo všeho druhu. Na základě této předlohy vznikl film a několik comicsů. O jednom z nich ostatně bude za chvíli řeč. Pro úplnost dodejme, že film, který před několika lety prosvištěl také našimi kiny s touto knihou nemá mnoho společného. Tedy kromě hlavní postavy.

Salomon Kane

Autor scénáře Ďáblova hradu Scott Allie napsal vcelku přímočarý příběh. Salomon Kane na své cestě lesem tehdejší středověké Evropy narazí na oběšené tělo. Vzápětí se setkává s Johnem Silentem, krajanem z Anglie. Od něho se dozvídá, že místní hvozdy patří baronu von Stalerovi a že jeho pověst u poddaných je mírně řečeno nevalná.

Salomon Kane dostojí své zásadě vždy bojovat proti bezpráví a  společně s novým společníkem se vypraví zjistit, zda má hradní pán s mrtvým tělem na oprátce něco společného. Jak už to tak bývá, události naberou rychlý spád.

Salomon Kane

Otevřeně říkám, že kniha pro mě byla jistým zklamáním, a to především svým grafickým ztvárněním. Mario Guevara pracoval s tenkými liniemi a četným šrafováním, které by teoreticky mělo nechat vyniknout detailům. Je precizní a propracovaná.

Tato forma zároveň umocňuje historičnost příběhu a k době, kdy se odehrává, tak nějak patří. Což je ostatně patrné na kresbě hradu, pekelných oblud nebo strašidelného lesa.

Salomon Kane

Bohužel absolutně neobstojí při vykreslování detailů tváří. V několika momentech dochází až k jejich deformaci, a to v takové míře, že někdy není zřejmé, o jakou postavu se vlastně jedná. Podobně rozpačitě působí použití podivně vybledlých odstínů barev. Jistě, výtvarník má právo na určitou osobitost, ale tady platí okřídlené „méně je někdy více.“

Salomon Kane

Abych ale zase jenom nehaněl, Ďáblův hrad má skutečně kouzelnou atmosféru. Ze stránek knihy na nás doslova dýchá středověká temnota a chlad. Když se pustí do „práce“ pekelná stvoření, je to úchvatná podívaná.

Za zmínku také stojí charakter samotného Salomona. Není to hrdina, který má okamžitě ve všem jasno. Naopak, část příběhu si nechává věšet bulíky na nos a chvíli trvá, než mu dojdou všechny souvislosti. Sečteno podtrženo Ďáblův hrad příjemně potemní každou sbírku a i přes uvedené výhrady si dovedu představit, že se ke knize někdy vrátím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..