Zima v Madridu

 

Zima v Madridu

Autor: Christopher John Sansom Vydavatelství: BB/art Rok vydání: 2008 Počet stran: 428

O druhé světové válce toho bylo napsáno mnoho. Romány počínaje, vědeckými pracemi a dokumenty zdaleka nekonče. Dá se říct, že se jedná o nejpodrobněji zpracovanou událost v lidských dějinách.

Hitlerova cesta k moci, vzestup a pád Třetí říše, stejně jako konečné vítězství spojenců bylo zpracováno na všechny možné způsoby. O dění ve Španělsku po skončení občanské války toho bylo napsáno podstatně méně. C. J. Sansom tento dluh aspoň částečně splácí. Do období krátce po španělské občanské válce zasadil příběh tří spolužáků z Velké Británie.

Španělsko se po skončené občanské válce zvedá z trosek, zatímco zbytek Evropy vstupuje do války. Zemi ovládá generál Franco, jehož by Hitler velmi rád viděl po svém boku při válečném tažení. Harry Brett je válečný vysloužilec. Poté co u Dunkerque utrpěl zranění, byl propuštěn do civilu.

C.J.Sansom

Přijme nabídku britské tajné služby, aby se stal informátorem a získával zprávy. Cílem jeho zájmu se má stát bývalý spolužák ze střední školy Sandy Forsyth. Poté, co byl Sandy vyhozen ze školy ztratil se Harrymu z dohledu. Nyní podniká v Madridu a metody, které používá, nejsou tak docela korektní.

Do trojice ještě patří Bernie Piper, zarytý zastánce myšlenky komunismu. Coby dobrovolník na začátku občanské války vstoupil do republikánské armády a po bitvě u řeky Jamry byl prohlášen za nezvěstného.

    „Stála u krbu se sklenicí a zapálenou cigaretou. Pamatoval si ji úplně jinak. Místo starých, vytahaných svetrů a rozcuchaných vlasů teď viděl drahé hedvábné šaty, jež zdůrazňovaly její jemnou pleť a pěknou postavu. Obličej vypadal hubenější, měla jej pečlivě nalíčený. Vysoké lícní kosti a jasně zelené oči vynikaly dlouhými, pečlivě nakadeřenými vlasy. Jen brýle zůstaly stejné. Přes všechny změny mu připadala napjatá a unavená. Ale když mu podávala ruku, přátelsky se usmála.“ 

Zima v Madridu je příběhem lidí, které neklidná třicátá, resp. čtyřicátá léta minulého století rozdělila, aby je o několik let později znovu svedla dohromady. Jenže zatímco při prvním shledání byli mladí, naivní a plni ideálů, při druhém je již mnohé jinak.

Naivita vzala za své, život se s nikým z nich zrovna nemazlil. Každý z nich v průběhu let provedl řadu rozhodnutí, jejich důsledky se projevují až nyní. Otázka zní: Jsou schopni jim čelit a nést následky? Zima v Madridu v neposlední řadě ukazuje sílu člověka, kterou je schopen vynaložit v touze po životě.

Ačkoliv je hlavní postavou knihy Harry, skutečným hrdinou je město Madrid. Sansom bez obalu vykresluje strasti všedních dní těch časů, chudobu a beznaděj, po skončení občanské války zaplavující ulice.

Město se dosud nevzpamatovalo z právě skončeného utrpení a vše nasvědčuje tomu, že se blíží další. Zoufalství a neveselé vyhlídky obyčejných lidí je v přímém kontrastu se starostmi vládnoucí třídy, kterou zajímá hlavně zisk a moc.

Sansom příběh postavil na skutečných historických událostech, byť si je pro potřeby knihy lehce upravil. Zima v Madridu není další knihou z mnoha, naopak na druhou světovou válku nabízí ne zcela všední pohled.

Související:

C. J. Sansom – Vladař

C. J. Sansom – Rozpuštění

C. J. Sansom – Temný oheň

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..