100 nábojů – První výstřel, poslední šance

 

100 nábojů - První výstřel, poslední šance

Autor: Brian Azzarello Malba: Eduardo Risso Vydavatelství: BB/art Rok vydání: 2007 Počet stran: 128

Taky míváte dny, kdy byste nejradši někoho chytili pod krkem, zaškrtili, rozcupovali a spláchli do záchodu? Tak si představte, že by vás oslovil chlápek se speciální nabídkou. Dal by vám pistoli s kufříkem nábojů s tím, že byste mohli kohokoliv odstřelit bez rizika vystopování policií. Pokud vás tahle nabídka zaujala, měli byste z blízka podívat na 100 nábojů.

100 nábojů - První výstřel, poslední šance

Postavu, jakou je Brian Azzarello netřeba dlouze představovat. Patří mezi ostřílené veterány v oblasti „obrázků s bublinami.“ Comicsy píše od poloviny devadesátých let. Na svém tvůrčím kontě má knihy jako je Hellblazer – Těžké časy, John Constantine, Superman: Pro zítřek nebo temné dílko Loveless. Co se týče 100 nábojů, o žádnou veselou záležitost se opět nejedná. Vlastně to je celkem solidní temnota.

Argentinský malíř Eduard Risso je známý svojí prací např. na Borderline, Video Noire nebo minisérii Jonny Double. Společně s ním Brian Azzarello vytvořil černý příběh o čerstvě propuštěné kriminálnici, zkorumpovaných policajtech, barmanovi ze zaplivaného lokálu a řadě dalších podivných existencí.

100 nábojů - První výstřel, poslední šance

Naprostá většina postav je řekněme charakterově nejednoznačná, čtenářovy velké sympatie si získávají jenom stěží. Každá z nich má z minulosti nějaký ten škraloup. Ovšem to je na knize nejzábavnější. Není to žádná mayovka striktně rozdělená na hodné a zlé.

Rissova malba, stejně jako barvy Granta Goleashe, který měl na starosti vybarvování, podtrhují celkovou atmosféru. Zvolil světlejší odstíny a nechal tak vyniknout samotné kresbě. Občas se stává, že příliš syté barvy odvádějí pozornost a ruší dojem. Tady nic takového nehrozí a dostaly přesně tolik prostoru, kolik bylo potřeba. 100 nábojů je vysoce návyková záležitost.

Je celkem jedno, zda podlehnete perfektní malbě nebo strhujícímu příběhu. Jak začnete číst, nebudete chtít přestat, dokud se neoctnete na poslední stránce. 100 nábojů vás chytne, a to i přesto, že nemáte v plánu v blízké době někoho odstřelit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..