Vůni knihy nenahradíš

Elektronická čtečka nebo klasická papírová kniha? To je žhavé téma poslední doby. Jedni hájí klasický papír, druzí nedají dopustit na jeho elektronickou podobu. Mám dojem, že větší nenávist vychází z tábora zastánců tradičních knih, než naopak.

Současná situace trochu připomíná devadesátá léta, kdy se začaly objevovat mobilní telefony. Ti, kteří tyto technologické vymoženosti vlastnili, často se stávali terčem posměšků a odsuzování těch, kteří mobily odmítali. Nemusím říkat, že uteklo několik let a mobilní telefon vlastnil v naší zemi skoro každý. Dnes je zcela běžné vlastnit i dva. Ale zpátky ke čtečkám.

Každé médium má své výhody, stejně jako nevýhody. Ke kladům čteček lze jednoznačně uvést jejich skladnost a praktičnost. „Nepapírové knížky“ jsou schopny pojmout desítky až stovky titulů. Tady bych se rád na chvíli zastavil. Skladnost se na první pohled může zdát jako přeceňovaná vlastnost. Jenže pokud čtete často a pravidelně si kupujete knihy, dříve nebo později budete postaveni před Nerudovský problém kam s ním.

Naproti tomu klasická kniha může nabídnout grafické provedení, krásnou vazbu, kterou elektronické médium nemá šanci nabídnout. A to nemluvím o neopakovatelném pocitu při listování si papírovými stránkami a jedinečné vůni papíru. Co je pro jednoho zbytečnost a malichernost, pro druhého je nepostradatelná součást četby.

Myslím, že jde o oblast, kde vyhraněné postoje nejsou na místě. Přeci jenom se pořád bavíme o příjemné a výživné činnosti, jakou čtení bez pochyby je. Jsou spisovatelé, jejichž díla mi bohatě stačí vlastnit v elektronické podobě. Uspokojí mě, když si je přečtu jednou. Nepočítám, že bych se k nim ještě někdy vrátil. Nechci být konkrétní, ale vesměs se jedná o spisovatele thrillerů, trendy detektivek a podobné odpočinkové literatury.

Naopak jsou autoři, jejichž díla mám rád zařazené ve své opravdové knihovně. Jedná se o knihy doplněné o ilustrace, pěkně zpracovaný přebal nebo jinou grafickou úpravu. Takové svazky jsou krásné samy o sobě. Říkejte si, co chcete, ale tohle elektronická kniha nikdy nenabídne.

Související:

Vybrat tu pravou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..