Agent bez minulosti

 

Agent bez minulosti

Autor: Robert Ludlum Vydavatelství: Domino Rok vydání: 2003 Počet stran: 509

Ještě do nedávna jsem žil v přesvědčení, že knihy Roberta Ludluma za velkou pozornost nestojí. Vlastně že se jedná o brak. Z valné části za to může fakt, že bývají k vidění na pultech pouličních prodejců béčkových a céčkových filmů na DVD společně s podřadnou literaturou typu Daniele Steele. Dneska už vím, že to byl omyl. Knihy tohoto rodáka z New Yorku patří k tomu nejpozoruhodnějšímu, co součásná špionážní literatura nabízí.

Ludlumova znalost prostředí tajných služeb vzbuzuje údiv i dvanáct let po jeho smrti. Věc dokonce zašla tak daleko, že ještě za spisovatelova života na něj své lidi dokonce nasadila CIA. Agent bez minulosti patří k jeho patrně neznámnějším románům. Do masového povědomí se však dostala hlavně jeho filmová podoba s Mattem Damonem v roli Jasona Bourna.
Robert Ludlum

    „Dveře se rozletěly. Jason je okamžitě trhnutím přirazil a pak se o ně celou váhou  opřel. Tím útočníka doslova přišpendlil k rámu. Pěstmi zaútočil proti jeho žaludku, hrudníku i paži. Jeho útok byl tak divoký a prudký, jako by chtěl neznámého vmlátit do výklenku ve zdi. S trhnutím dveře znovu otevřel a prsty pravé ruky vrazil do útočníkova krku. Levou rukou sáhl pod sebe, uchopil světlovlasou hlavu za vlasy a celou postavu přitáhl do místnosti. Mužova ruka ochabla a na podlahu z ní vypadla zbraň, revolver s dlouhou hlavní a tlumičem.“ 

Rybářská loď brázdící vody Středozemního moře objeví tělo neznámého muže. Cizinec je těžce zraněný a šance, že přežije příští dny, je mizivá. V přístavu se ho ujme svérázný doktor. Ke svým problémům s alkoholem si tak přibere další.

Po čase neznámý začne komunikovat, nicméně z předchozího života si nepamatuje nic. Po uzdravení se vypraví po stopách svého minulého života. Netrvá dlouho a v jeho pátrání se objeví tajemná organizace Treadstone.

Současně zjišťuje, že s jeho minulostí není všechno tak docela v pořádku. To mu dochází v momentech, kdy v sobě z ničeho nic najde schopnost holýma rukama se vypořádat se skupinou útočníků.

 Kdo viděl filmovou trilogii a od knihy čeká stejný příběh, bude zklamán. Když pominu úvod, jedná se o zcela rozdílné dějové linie. Narozdíl od filmu je kniha podstatně komplikovanější a dějově rozmanitější.
Velký důraz je kladen na politické zákulisní hry a hlubší souvislosti. Postava hlavního hrdiny je ve srovnání s Mattem Damonem mnohem víc rozervanější. Zmítají jej pochybnosti a nejistota. Jeho vztah s Marií, mladou ženou, kterou potká a která jej provází a pomáhá, je mnohem složitější.

Agent bez minulosti je žánrovka jak má být. Je pár věcí, které vyvolávají pochybnosti, ale kdo by se jimi zabýval a kazil strhující dojem z četby? Těžko například uvěřit náhodě, že hlavní hrdina potká právě doktorku, která mu svými znalostmi a kontakty bude tolik prospěšná. Současně těžko věřit, že by v reálném životě některé věci šly tak hladce jako v knize.

I když knihu Robert Ludlum napsal někdy v roce 1980, svoji pozoruhodnost si uchovala dodnes. Popisuje praktiky a principy práce tajných služeb, které se od těch dob nejspíš radikálně změnily. Na druhou stranu je jasné, že v dnešní době jsou zákulisní hry ještě složitější a pro normálního smrtelníka těžko čitelné.
Pravdou také je, že kdyby Ludlum svoji knihu psal dnes, jednu z hlavních rolí by nepochybně hrály moderní technologie a internet. Nicméně, i když je hodně věcí dávno jinak, tenhle „čtivý Forsyth“, jak je Robert Ludlum někdy označován, má co říct i v dnešní době. A to přesto, že mu bývá v regálech knihkupectví vymezené ne právě důstojné místo.
Související:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..