Skála

Skála

Autor: Peter May Vydavatelství: Host Rok vydání: 2011 Počet stran: 391

Ostrov Lewis leží v hebridském souostroví v severním Atlantiku. Panuje tady nehostinné a drsné podnebí, lidé žijí tak nějak sami pro sebe. Způsob života trochu připomíná dobu osmnáctého století. Hlavním způsobem obživy většiny obyvatel je rybolov.  I když se píše jednadvacáté století, církev se tady těší velké vážnosti a vlivu.

Na ostrov přijíždí policista Fin Macleod, aby se podílel na vyšetřování nedávné vraždy. Fin se na ostrově narodil a hledání vraha je první příležitostí po mnoha letech vrátit se na místo, kde prožil nepříliš veselé dětství. Při vyšetřování se tak znovu setkává se svými bývalým kamarády, známými, ale také s dávnou velkou láskou.

Obyvatelé ostrova Lewis mají jedno výsadní postavení. Každý rok se vybraná skupina mužů vypraví na nedaleký skalnatý ostrov An Sgeir. Cílem čtrnáctidenního pobytu na nehostiném skalnatém masivu uprostřed moře je lov mořských ptáků, kteří právě v té době vyvádějí mladé.
Peter May
Maso opeřenců u ostrovanů platí za jedinečnou pochoutku. Lov je zároveň ceremoniál k utužování přátelství mezi muži. Právě na An Sgeiru před mnoha lety došlo k události, která poznamenala životy několika lidí.
    „Před nimi se zdvihalo pohoří Harris. Probodávalo nízký černý mrak a protrhávalo v něm díry, které odhalovaly překvapivé klůcky modré a rozčepýřené pruhy bílé. Na pajetkovou hladinu jezera zakousnutého hluboko do kopců dopadaly fragmenty slunečního světla. V zatáčce na jednom vršku projeli kolem starého, opuštěného přístřešku pro pastevce, odkud byl výhled tak nestárnoucí jako ostrov sám.“
 

Stavba příběhu, stejně jako zápletka Skály nejsou příliš komplikované. Když to hodně zjednoduším, převážná část vyšetřování spočívá ve Finově čekání na výsledky testů DNA. Mezitím nedělá nic jiného, než na ostrově obchází své bývalé kamarády a společně vzpomínají.

A právě při těchto setkáních vyplouvají na světlo vzpomínky, které by všichni zainteresovaní nejradši nechali spát. Obrazy z dětství a dospívání zabírají dobrou polovinu knihy. Právě tady vyniká autorův talent ve vyprávění příběhů. Není náhodou, že kromě psaní knih se Peter May věnuje tvorbě filmových scénářů.

Kromě jiného lze Petera Maye označit za skvělého pozorovatele. Při popisování ostrovního počasí nebo atmosféry konkrétních scén nenechá bez povšimnutí sebemenší detail. Všímá si drobností, které samy o sobě neznamenají nic, avšak v hlubším kontextu tvoří páteř celé knihy. Vykreslování nehostinného podnebí ostrova Lewis podtrhuje celkově pochmurnou až temnou atmosféru knihy.

I když příběh není příliš komplikovaný, má svoje tempo. Plyne pozvolna, ale nezadržitelně. Patrně jedinou vadou na kráse je tak nelogičnost, které se Peter May nedokázal vyvarovat. Jde o to, že Fin Macleod vyšetřuje kriminální případ, do kterého je sám osobně zainteresován.

Podotýkám, že s vědomím nadřízených. Je evidentní, že v takové situaci by byl z případu okamžitě odvolán. Ovšem právě na osobních vazbách to celé stojí. Bez nich by celý příběh prostě nefungoval. Je to jediná vada na kráse jinak znamenité knihy. Bohužel vada dosti podstatná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..