Cesta do pekel

Autor: Max Allan Collins Malba: Richard Piers Rayne Vydavatelství: Comics Centrum Rok vydání: 2006 Počet stran: 302

Amerika třicátých let minulého století. Prohibice je na vrcholu, všechno důležité probíhá pod pečlivým dohledem všemocné mafie. Právě v téhle atmosféře se odehrává příběh nájemného vraha Michaela O’Sullivana přezdívaného Anděl smrti a jeho syna.

 Michael O’Sullivan vede spořádaný a usedlý život. S manželkou se stará o dva malé syny. Ovšem má i druhou tvář – je nájemným zabijákem mafiánského bosse Johna Looneyho. Při jednom výjezdu „za prací“ se mu do auta ukryje starší ze synů.
Stane se svědkem přestřelky a hned je mu jasné, z jakých peněz jejich rodina žije. Přes počáteční šok si otec se synem promluví a domluví se, že věc zůstane jejich společným tajemstvím.

Práce pro mafii je všechno, jenom ne vděčná a perspektivní záležitost. Anděl smrti se svému zaměstnavateli znelíbí a pan Looney se ho rozhodne obětovat. Na svého někdejšího oblíbence tedy připraví past, zkrátka ho neozbrojeného hodí do náručí konkurenčnímu gangu.

Jenže O’Sullivan patří mezi špičku ve svém oboru a z pasti se mu podaří uniknout. Ihned se vrací domů, protože zná praktiky mafie a tedy je mu jasné, že bývalý zaměstnavatel jeho rodinu na pokoji nenechá. Přijede však pozdě. Vedle zastřelené manželky a mladšího syna najde druhorozeného potomka, který jako jediný masakr přežil. Spolu se vydají na cestu za pomstou a vyřízením krvavých účtů.

Milovníkům Dicka Tracyho jméno Maxe Allana Collinse není neznámé. Shodou okolností na příběhu Anděla smrti začal pracovat poté, co byl vydavatelem přinucen s Dickem Tracym skoncovat. Jak vidno, všechno špatné, je pro něco dobré. Richard Piers Rayner je ve světě komiksu známý především malováním série Hellblazera a Swamp Thing.
Při pohledu na detailní propracovanou kresbu se není co divit, že Rayner na knize Rayner pracoval celé čtyři roky. Cesta do pekel se stala předlohou filmu Road To Perdition s Tomem Hanksem v hlavní roli. S knižním zpracováním však má jen pramálo společného.

Jak se v úvodu dočteme, příběh víceméně čerpá ze skutečné události. Autor stavěl na skutečných reáliích, takže tady vystupuje Al Capone a další mafiáni, kteří se zapsali do kriminálních dějin. Dokonce postava Michaela O’Sullivana údajně opravdu existovala.

I když na tom tak moc nezáleží, knize to přidává specifickou – skutečnou atmosféru. Hlavním faktorem uvěřitelnosti je styl kresby. Collins zvolil archaický a zároveň mimořádně detailní černobílý styl. Velkou pozornost věnoval každému, byť sebemenšímu detailu. Některé stripy připomínají fotky z dobových novin víc, než komiks.

Cesta do pekel je žánrovka se vším všudy. Zároveň je to klasický příběh cesty za pomstou zpracovaný již nesčetněkrát. Černobílá kresba nechává vyniknout syrovosti děje, aniž by barvy odpoutávaly pozornost. Zároveň je umocněna dobová atmosféra a bere tak iluze těm, kteří si tuto dobu představují kdovíjak romanticky.
Související:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..