Vybrat tu pravou

Knihovna

Jak si vybíráte knížku, kterou budete číst? Řídíte se podle pevně daného seznamu nebo rozhodování necháte na momentální náladě a duševním rozpoložení? Ve svém okolí mám zástupce první i druhé skupiny. Osobně si žádné čtenářské plány nesestavuju a rozhoduju se v daný okamžik. Musím ale říct, že výběr knihy považuju za vcelku náročný proces. A krásný zároveň.

Je to vlastně svým způsobem rituál. Postavím se před knihovnu a otevřu prosklená dvířka. Otevírám je zásadně obě najednou. Knihy mají svoji typickou vůni a já si ji chci vychutnat najednou, asi jako když narkomanovi začne působit droga. Chvíli jen tak postávám a vdechuju knižní odér.

Přejíždím očima po hřbetech, na jednotlivé tituly se ale nesoustředím. Jenom je hladím pohledem a vychutnávám okamžik. Vůně potištěného papíru mě naplňuje klidem a vnitřní pohodou.

Teprve po chvíli zpozorním a začnu pročítat názvy. Současně se sám sebe ptám, jaký žánr nebo spisovatel by mi udělal dobře. Vytahuju jeden svazek za druhým, přejíždím rukou po obálce, listuju a pročítám krátké pasáže. Některé zařadím zpátky do regálu, jiné odložím stranou. Později se k nim vrátím a z tohoto užšího výběru určím vítěze.

 Může se ale stát, že po několika hodinách či dnech zjistím, že i pečlivě vybraná kniha není zrovna to pravé. Obsah je zkrátka jiný než jaký vyžaduje moje vnitřní rozpoložení. Knížku tedy odnesu zpátky do knihovny a pokračuju v pátrání. Nespěchám. I když mi to někdy zabere dost času, za ten požitek to stojí.
Související:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..