Ragemoor

Ragemoor

Autor: Jan Strnad Malba: Richard Corben Vydavatelství: Comics Centrum Rok vydání: 2013 Počet stran: 112

Komiksy to u nás nemají zrovna lehké, a ty, které cílí mimo hlavní proud, pak ještě těžší. Trh je tady malý, čtenářů obrázků pět a půl. Když nakladatelství rozhodne nějaký titul vydat je rádo, když se mu vrátí náklady.

Proto mají přednost knihy s potenciálem oslovit „platící většinu“. O to víc potěšila zpráva, že se Comics Centrum rozhodlo vydat hororovou okrajovku Ragemoor.

Ragemoor je hrad kde přebývá pán Herbert a sluha Boderickem. V jeho kamenných zdech žijí ještě další postavy, ale ty bych nerad prozrazoval. Jsou totiž natolik specifické nebo spíše bizarní, že by byla věčná škoda připravit vás o potěšení poznat je na vlastní oči.

Ragemoor

Jednoho dne, nebo spíš noci, za Herbertem přijíždí jeho strýc se sestřenicí. Stačí otočit pár listů a z půvabné sestřenice se vyklube podvodnice podplacená strýcem. Jejich záměr je prostý: zmocnit se pokladu údajně ukrytého hluboko v základech Ragemooru.

Herbert se u večeře svěří, že Ragemoor není jenom hrad, je to živý organismus s vlastní vůlí a vlastními plány. O tom se ostatně návštěva brzy sama přesvědčí. A nejen ona…

 Kniha se v nabídce Comics Centra poprvé objevila letos, a to ve sběratelské edici v počtu sto kusů. Pro někoho se možná překvapivě prodala doslova kosmickou rychlostí.
Po čase následovala edice klasická, ovšem v pevných deskách. V době, kdy v brožovaném provedení vychází většina komiksových titulů, to je potěšující zpráva. Tolik k formě a teď pojďme k obsahu.

Ragemoor

Pod příběhem Ragemooru je podepsán americký scénárista s česky znějícím jménem Jan Strnad. Rozehrál komorní příběh, který je více než na efektech postaven na dialozích a vzájemných vztazích mezi postavami.

Další neméně důležitým faktorem příběhu je všudypřítomný strach, sklíčenost a děs. Je tady patrný odkaz na gotický román, ale také E. A. Poa, Brama Stockera nebo Franze Kafku. Vliv H. P. Lovecrafta snad ani netřeba zmiňovat.

 Malby se ujal Richard Corben a můžeme směle prohlásit, že na výbornou. Už tak svíravý děj černobílé provedení jenom umocňuje. Corben vypustil zbytečně propracované stínování a malbu založil na černé, bílé a šedé. Dokonáno jest, chtělo by se prohlásit.

Ragemoor

Určitý problém může někdo spatřovat v samotném ztvárnění postav. Někdy jsou jejich rysy podivně masité a přehnaně zaoblené. Nápadně připomínají Afroameričany. Řeč je třeba o údajné Herbertově sestřenici Anorii. Nic proti, ale v celkovém kontextu to nedává smysl.

 Ragemoor je okrajovka, která si nedělá zbytečné ambice, že by to někdy mělo být jinak. To jí ovšem na kvalitách nic neubírá. Je to skutečná lahůdka, ovšem jenom pro ty, kteří ji dokáží ocenit. Pro fanoušky superhrdinů patrně navždy zůstane přehlíženou knihou. Pro nás ostatní pak zásadní součástí komiksové sbírky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..