Matlockovo pověření

Matlockovo pověření

Autor: Robert Ludlum Vydavatelství: Domino Rok vydání: 2007 Počet stran: 303

Knih věnujících se detektivnímu, respektive špionážnímu tématu vychází bezpočet. Pozoruhodné je, že těch opravdu dobrých zase tolik není. Romány od Roberta Ludluma jsou světlou výjimkou a to přesto, že před třinácti lety navždy opustil tento svět.

Za svůj život stačil vydat devětatřicet románů, z nichž většina dodnes platí za naprostou špičku žánru. Není náhodou, že si vysloužil přezdívku „Čtivý Forsyth“. Matlockovo pověření patří mezi jeho rané knihy a za sebe mohu říct, že pro jejich dobovou atmosféru je mám ještě radši, než ty z opačného konce řady vydaných publikací.

Profesor James Matlock žije poklidným životem univerzitního města Carlye. Má za sebou pár let odsloužených v armádě, ale s vojenským stylem života si do oka zrovna nepadli. Přednáší anglickou literaturu, chodí s přitažlivou studentkou Patricií a k dokonalému štěstí mu nic nechybí.

Robert Ludlum

To se změní v okamžiku, kdy se na něj obrátí zaměstnanec ministerstva spravedlnosti Ralph Loring a odhalí mu šokující tajemství. Ve vedení univerzity působí zločinecká organizace s vlivem dalece přesahujícím hranice města.

    „Posunul stůl, aby agentovi přehradil cestu, a zamířil k východu z baru. Za sebou slyšel skřípot dřeva po linoleu, jak Houston odstrkoval stůl. Pak se ozvalo jeho jméno – agent na něj tiše, ale naléhavě volal, jako by se nemohl rozhodnout, zda ho přimět k návratu i za cenu, že odhalí jeho totožnost. Prošel dveřmi, na chodníku zabočil doprava a ze všech sil se rozběhl. Na konci bloku uskočil do úzké uličky a usoudil, že vede přibližně jeho směrem. Doběhl k domovnímu vchodu, přikrčil se ve dveřích a opatrně vyhlédl k ústí uličky. Po chvíli zahlédl Houstona. Agent s výrazem paniky v obličeji rychle prošel kolem flegmatických dělníků, kteří právě svačili, a Matlock pochopil, že do svého bytu se už nesmí vrátit.“

Šéfové organizace ovládají obchod s drogami a bílým masem, do kterého jsou zapojeni profesoři i studenti. Profesor Matlock je požádán, aby do zločinecké organizace pronikl a pomohl odhalit její strukturu. Hlavním cílem je tajemná postava nejvyššího šéfa vystupujícího pod přezdívkou Nimrod.

Chvíli po rozhovoru však Matlock najde Loringa s prostřelenou hlavou. Je mu jasné, že to, čemu se zdráhal uvěřit coby nesmyslu, dostalo až příliš konkrétní obrysy. Během několika následujících hodin se o Matlocka začne tajemná organizace zajímat. A nejen ona.

 Kniha poprvé vyšla na začátku sedmdesátých let a podle toho je třeba na ní pohlížet. Děj je zasazen do doby, kdy se Amerika pozvolna probírala z drogového rauše, který sebou přineslo hnutí hippie.
Společnost se nyní skoro až hystericky snažila od téhle zkušenosti odstřihnout. Z dnešního pohledu je tak poněkud úsměvné, jaký povyk mohlo v univerzitních kruzích způsobit několik jointů. Tím ale pomyslná legrace končí.

To co je na knihách Roberta Ludluma nejvíce přitažlivé, jsou mistrně vystavěné zápletky a nečekané dějové zvraty. Matlockovo pověření není výjimkou. Stejně jako v jiných románech, tak i tady Ludlum nechává původně nezúčastněného hrdinu vtáhnout do hry zločineckých organizací a tajných služeb.

Pouští se do boje téměř na vlastní pěst, i když si je hned od počátku vědom, že jeho šance na přežití jsou mizivé. Nemluvě o tom, že nemá výcvik, chybí mu zkušenosti a patřičné znalosti. Na druhou stranu je v domácím prostředí a hlavně zná lidi.

 S odstupem času může Matlockovo pověření působit lehce nepatřičně, skoro až archaicky. Hlavně některé dialogy nebo postoje postav jsou poněkud nemístné. Je třeba si ale uvědomit, že od prvního vydání nás dělí více jak čtyřicet let.
Na knihu je možno pohlížet jako na dobovou sondu Ameriky začátku sedmdesátých let. Zapomínat ovšem nesmíme na to hlavní – mistrovsky napsanou detektivku, která ani po mnoha letech neztratila nic ze svého kouzla.
Související:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..