Goldfinger

Goldfinger

Autor: Ian Fleming Nakladatelství: XYZ Rok vydání: 2012 Počet stran: 352

Příběhy neohroženého agenta 007 patří mezi filmovou klasiku. Otázka, jestli ho ztvárnil nejlépe Sean Connery, Roger Moore nebo Daniel Craig je vděčným tématem nikdy nekončících debat skalních fanoušků.

Zvláštní je, že zatímco se filmy těší neutuchající divácké popularitě, ne každý si uvědomuje, že existují literární předlohy. Goldfinger je v pořadí sedmým dílem bondovské série, který na konci padesátých let minulého století napsal Ian Fleming. Dalším překvapením může být fakt, že literární agent 007 se od toho filmového poněkud liší.

Ian Fleming

James Bond je panem Du Pontem požádán o pomoc. Jakýsi pan Auric Goldfinger ho systematicky a neustále obírá v kartách o spousty peněz. Pan Du Pont má podezření, že Goldfinger používá ne zrovna poctivé metody. Bond sice podvodníka odhalí a problém vyřeší, ale nemá tušení, že se s falešným hráčem brzy setká znovu a tentokrát půjde o víc, než o hraní karet.

 O několik dní později je Bond pozván do kanceláře „M“. Britská tajná služba již nějakou dobu sleduje podivný odliv zlata z Anglie. Hlavním podezřelým je Bondův nový známý – Goldfinger. Bond se vydává do Francie, aby se s Goldfingerem znovu setkal a na jeho zvláštní aktivity podíval zblízka.
    „Bond přímo cítil, jak Goldfinger zvažuje situaci, a zdálo se mu, že zabere. Sáhl do pouzdra na hole, vytáhl driver a začal drhnout rukojeť kostkou šelaku. Bude dobře, když bude působit dojmem velmi zaměstnaného člověka. Vtom zaskřípalo prkno na podlaze. Bond přičinlivě pokračoval v práci, zády k otevřeným dveřím. „Myslím, že jsme se už viděli.“ Hlas, který zazníval ode dveří, byl tichý a neutrální. Bond se rychle ohlédl přes rameno.“

Pro někoho to bude zklamáním, ale oproti filmové podobě „papírový“ Goldfinger nabízí mnohem méně strhující zážitek. Na rozdíl od filmu tady akce není to nejdůležitější, přesto se kniha čte rychle a děj příjemně odsýpá.

Hlavní hrdina je méně rozhodný a suverénní, ale zato více přemýšlivý. Nechává čtenáře nahlédnout do svých myšlenkových pochodů, které nejsou tak jednoznačné, jak by se možná čekalo.

Vrcholem knihy je golfové utkání mezi Bondem a Goldfingerem. I když by se na první pohled mohlo zdát, že ve sportu jakým je golf se moc podvádět nedá, opak je pravdou. Agent 007 se o tom ostatně přesvědčí na vlastní kůži.

Po několika odpalech míčku zjistí, že jeho soupeř dělá všechno proto, aby utkání vyhrál a zároveň shrábl balík peněz, který je v sázce. Že si k tomu nepomáhá zrovna fair play praktikami netřeba dodávat.

Stejně jako filmový, tak i literární James Bond má schopnost kolem čtenáře rozprostřít tajemnou atmosféru her výzvědných služeb, tajných agentů a zákulisních intrik, to vše na pozadí studené války šedesátých let minulého století.
Společně s charismatem hlavního hrdiny a uvolněným jazykem vyprávění vznikla směs, která do poslední stránky nedovolí knihu odložit. Knižní Bond si čtenáře získá bez ohledu na to, zda ho má radši v podání  Seana Conneryho, Rogera Moora nebo Daniela Craiga.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..