Únos

Únos

Autor: Robert Louis Stevenson, Mark Jones Malba: Naresh Kumar Vydavatelství: Grada Rok vydání: 2013 Počet stran: 70

 Má smysl převádět klasická literární díla do komiksové podoby? To je nejspíš věčné téma nikdy nekončících diskusí. Příznivci tvrdí, že jde o skvělý způsob, jak literaturu přiblížit mladším čtenářům a vůbec široké veřejnosti. Odpůrci namítají, že to není nic jiného, než prznění literárního díla. Pravda je někde uprostřed, jak to tak bývá.

Za sebe můžu říct, že kdo si bude chtít najít cestu ke knize, tak si ji najde. Původní románovou předlohu knihy Únos neznám, ale jedno vím jistě, překreslení do formy komiksu nedopadlo zrovna nejlíp.

Únos 1

 Davidu Balfourovi bylo šestnáct let, když po smrti otce opustí rodinnou usedlost. Musí se dostat do domu Shaws stojícího kdesi poblíž města Cramondu. Tady by měl z rukou strýce převzít rodinné dědictví. Místo vřelého přivítání se jej povedený příbuzný pokusí zavraždit.

Po dalších peripetiích je David unesen na loď s názvem Úmluva a proti své vůli se vydává na strastiplnou cestu napříč oceánem. Společnost mu dělá ne zrovna přátelsky vyhlížející posádka s kapitánem Hoseasonem v čele. Tím ovšem Davidovo dobrodružství teprve začíná.

Únos 2

Než jsem tuhle knihu vzal do ruky, neměl jsem o existenci románu Únos ani ponětí. Jako kluk jsem četl Stevensonův nejznámější román Ostrov pokladů, v pozdějších letech pak Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda.

Ač se to na první pohled nemusí zdát, ve skutečnosti je Únos vcelku nudná záležitost. A to přesto, že tady najdeme pokus o vraždu, divoké bitky v podpalubí korábu, jeho ztroskotání a řadu dalších akčních scén.

Styl vyprávění příběhu je pomalý, někdy se vyloženě vleče. Situaci nevylepšil ani autor adaptace Mark Jones, který ve snaze převyprávět příběh co možná nejvěrněji, komiks zahltil hromadami zbytečného textu. Dokonce i tam, kde by být vůbec nemusel.

Únos 3

Nevzpomínám si, jestli jsem vůbec někdy viděl komiks ilustrovaný výtvarníkem indického původu. Po shlédnutí Únosu můžu říct, že fanoušek téhle „asijské školy“ se ze mě nestane.

Malba je všechno, jen ne dokonalá. Místy působí vyloženě neumětelsky. Občas není ani poznat, koho vlastně znázorňuje. V některých momentech se čtenář orientuje pouze podle barev kabátů jednotlivých postav.

Únos 4

Dovedu si představit, že v čistě textové podobě je Únos napínavý a román pro mladší čtenáře. Jisté kouzlo mu přidává i fakt, že Stevenson částečně vycházel z dobových reálií a některé postavy skutečně žily. Obecně však platí, že komiksový Únos patří do rubriky „zbytečné“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..