Hádův faktor

Hádův faktor

Autor: Robert Ludlum Vydavatelství: Domino Rok vydání: 2001 Počet stran: 388

Knihy Roberta Ludluma se obvykle řadí do oblasti politického nebo špionážního thrilleru. Politické konspirace, mezinárodní spiknutí, rejdy tajných služeb, zkorumpovaní politici bažící po zisku a moci a řada dalšího je pro Ludlumovy romány vyloženě typické.

Ani v případě Hádova faktoru nemá cenu očekávat vybočení ze zajetých kolejí. Naštěstí.Román Hádův faktor se odehrává na území Spojených států amerických v nedávné minulosti. Přesněji na přelomu našeho století. Jonathan Smith je výzkumníkem zaměstnaným americkou armádou, dokonce má za sebou zkušenosti z bojových akcí.

Robert Ludlum
I když je nositelem vojenské hodnosti, jeho hlavním bojištěm je laboratoř a sterilně čisté prostředí plné zkumavek a dalšího chemického vybavení. Jeho nepřítelem jsou bakterie a smrtelné viry.
    „Pak vystřelil zámek velkým samopalem. Z laboratoře nad jejich hlavami se ozvaly výkřiky hrůzy, dveře se však rozletěly, což bylo podstatné. Opatrně vstoupili. Téměř okamžitě narazili na druhé dveře. Když Smith výstřelem otevřel i je, ocitli se ve velkém a dobře zařízeném obývacím pokoji.“

Smith se zrovna vrací z mezinárodní konference, když na několika různých místech světa zemřou lidé na záhadný smrtící virus. Vzápětí se Smith stane terčem několika pokusů o zabití. Než dorazí domů, zemře na dosud neznámý virus další oběť – jeho snoubenka Sophie.

Zoufalý Smith se na vlastní pěst vydává pátrat po příčinách těchto úmrtí. Zjistí, že jde o mnohem víc, než náhodná onemocnění. Dostane se na stopu obřímu spiknutí sahajícího až do nejvyšších politických pater.

 Pro romány Roberta Ludluma je charakteristický model – hrdina, který se proti svojí vůli dostane do kolotoče událostí vlastními silami, většinou proti přesile, bojuje s bezprávím, až ho nakonec zdolá. Hádův faktor se odvíjí v podobném duchu.

V knize se střídají akční scény s poklidnými, především na dialozích postavenými momenty. Pravda, na několika místech je čtenář „zatahán za řasy“ drobnou kostrbatostí, ale taková místa se dají spočítat na prstech jedné ruky. Nemluvě o tom, že příběh se odvíjí takovou rychlostí, že tyto vady na kráse ne každý zaznamená. Ostatně spíše než autor, je na vině překladatel.

Hádův faktor je čtivá kniha s rychle se odvíjejícím příběhem. Vlastně to je jízda ve stylu start – cíl. Jediné, co jí lze vytknout, je přebal. Ostatně to platí pro celou řadu knih od Roberta Ludluma. Od vydavatelství Domino jsme si však již zvykli na větší hrůzy. Jestli budete román číst na čtečce, jako třeba já, může vám to být stejně jedno.
Související:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..