Spis Rosenherzová

Spis Rosenherzová

Autor: Jan Seghers  Vydavatelství: Host Rok vydání: 2009 Počet stran: 398

Číst komentáře ke knize Spis Rosenherzová od německého spisovatele Jana Segherze je opravdová pochoutka: „Napínavé čtení od začátku do konce“, „Skvělé čtení, skvělá zápletka“ a další. Jeden by si nakonec mohl myslet, že více vzrušující čtení si snad ani nejde představit. Jistě, každému co jeho jest, ale za sebe můžu říct, že větší nudu jsem letos ještě nečetl.

V šedesátých letech je ve Frankfurtu nad Mohanem nalezena ve svém bytě mrtvola luxusní prostitutky Katrin Rosenherzová. Vražda se nápadně podobá případu zavražděné slečny Nitribittové, který se odehrál před devíti lety.

Prostitutka měla klientu mezi vysoce postavenými politiky, kteří pochopitelně neměli zájem na tom, aby se cokoliv vyšetřovalo. Za nějaký čas byl případ zameten pod koberec.

Jan Segherz

O mnoho let později, v současnosti, chcete-li, dojde k přepadení dodávky převážející vzácné obrazy, při kterém je vážně zraněná manželka komisaře Marhalera. To je také důvod proč se policista okamžitě vydává po stopách zločinců.

Po čase zjistí souvislosti mezi přepadením dodávky a desítky let starým případem. Časem se k němu přidává studentka Anna Buchwaldová, která o dávné vraždě napsala školní práci a případ má nastudovaný do nejmenších detailů.

    „Pomalu se blížila k budově. Velká písmena na spodním okraji kopule hlásala „Frankfurtský spolek pro pohřbívání žehem“. Vystoupila po několika schodech nahoru a stála ve vnější kolonádě s vysokými sloupy. Obešla budovu, stále se přitom rozhlížela po okolních hrobech a cestičkách lemovaných stromy a keři, které se odsud hvězdicovitě rozbíhaly všemi směry. Neviděla nikoho kromě staršího vousatého muže s kraťoučkými  šedými vlasy a zlatými brýlemi. Stál mezi hroby, v ruce držel zelenou zahradnickou konev a tu a tam se ohlížel po Anně. Když jeho pohled opětovala, odvrátil se. „Vejděte dovnitř. Čekám,“ stálo na dalším lístku, který si Anna také složila do kapsy džínsů.“

Když před lety vyšlo Milénium Stiega Larssona, zrodil se fenomén severské detektivky. Díky tomu se zvedla vlna zájmu o cokoliv, co mělo kriminální zápletku a pocházelo ze Skandinávie.
Před nedávnem si brněnské nakladatelství Host řeklo, že by si mohlo zlepšit tržby a stejný zájem vzbudit o detektivky z Německa. Jana Segherse, vlastním jménem Matthiase Altneburga lze považovat za jednoho ze zástupců tohoto „experimentu“.

Hlavním hrdinou Spisu Rosenherzová je komisař Marhaler – nejnudnější správňák jakého si lze představit. Je slušný, poctivý, věrný manželce a já nevím co všechno ještě. Ve skutečném životě by se mu nemělo dát co vytknout, ale v literárním díle je persona k uzívání. Za určitou protiváhu můžeme brát Annu, ale ta se taky víceméně drží v mantinelech korektnosti.

Kniha vychází z tisíckrát ohraného modelu, kterému místy až pitomé dialogy zrovna nepomohou. Čtenář má občas dojem, že postavy spolu mluví jen proto, aby mluvily, nikoliv aby něco sdělovaly a posouvaly děj kupředu. Na druhou stranu Seghers píše čtivým, srozumitelným a přímočarým stylem, jaký je ostatně pro současné mainstreamové detektivky typický.

Další plusové body sbírá podrobnou znalostí prostředí Kolína nad Rýnem, kde se příběh odehrává. Někdy až detailní popisy reálií dokážou vtáhnout do děje. Ovšem sázkou na jistotu je několik eroticky zabarvených scén.

Tady musí většina čtenářů zatleskat radostí. Bohužel celkově rozpačitý dojem z knihy to nezmění. A to ani přes pochvalné komentáře některých čtenářů. Závěrem se nemohu nezmínit o přebalu knihy. Proč si nakladatelství myslí, že když je kniha o vraždě, musí být za každou cenu na obálce krev?

Související:

Paulus Hochgatterer – Sladkost života

Henning Mankell – Číňan

Henning Mankell – Neklidný muž

Samuel Bjørk – V lese visí anděl

Jussi Adler-Olsen – Složka 64

Jo Nesbo – Levhart

Jo Nesbo – Netopýr

Jo Nesbo – Červenka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..