Projekt Kassandra

Projekt Kassandra

Autor: Robert Ludlum, Philip Shelby Vydavatelství: Domino Rok vydání: 2002 Počet stran: 303

Druhý příběh podplukovníka Jonathana Smithe začíná v italských Benátkách, kam je vyslán, aby se setkal se svým dávným přítelem Jurijem Dankem – plukovníkem Lékařské vyšetřovací divize ruské armády.

Danko již nějaký čas spolupracuje s americkou tajnou službou a pravidelně ji informuje o dění na ruské straně. Jenže nyní má jeho zpráva jiný než informativní charakter – je to žádost o záchranu. Dříve než se oba přátelé setkají, Danko je zavražděn. Ještě před svou smrtí však stihne Smithovi předat důležitou zprávu – kdosi chce ukrást virus neštovic z ruských laboratoří.

Robert Ludlum

„Smith skočil do dalších nouzových dveří a opět se ocitl v čekárně plné cestujících. Když se otočil, viděl záda lidí, kteří právě vystoupili z autobusu. Prohlížel si moře tváří kolem sebe. Treloar přece nemohl uniknout. Tak rychle by to nedokázal. A pak ho spatřil, nejdřív jen koutkem oka. Byl to však nepochybně Treloar. Stál za posuvnými skleněnými dveřmi, které vedly na chodník, u nějž čekaly taxíky, limuzíny i soukromé vozy.“

Čtenáře knih Roberta Ludluma Projekt Kassandra nejspíš nepřekvapí. Je to další z řady špionážních románů, ve kterých Ludlum ohromuje znalostí prostředí tajných služeb a orientací ve vysoké politice.

Je otázkou, do jaké míry mají popisované situace a postupy operativců reálný základ. Vzhledem k tomu, že ho svého času CIA nechala sledovat, aby prověřila jeho aktivity, o naprostou fikci se patrně jednat nebude.

Hrdinové Roberta Ludluma se často rekrutují z řad obyčejných lidí, kteří jsou během událostí přinuceni mobilizovat síly, postavit se mnohem silnějším a připravenějším soupeřům a častokrát bojovat o holý život.  To je jedním z faktorů, který dodává jeho knihám na kouzlu a osobitosti. V případě Projektu Kassandra to neplatí.

Jonathan Smith je podplukovník americké armády, který prošel náročným tréninkem a řadou bojových akcí. To je možná jediná věc, která by skalním příznivcům knih Roberta Ludluma mohla vadit. Na druhou stranu stále se jedná o strhující a svižné čtení na úrovni.

Související:

Robert Ludlum – Hádův faktor

Robert Ludlum – Agent bez minulosti

Robert Ludlum – Pařížská hrozba

Robert Ludlum – Matlockovo ultimátum

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..