Červenka

Červenka

 

Autor: Jo Nesbo Vydavatelství: Kniha Zlín Počet stran: 577 Rok vydání: 2014

Román Červenka je v pořadí třetím příběhem komisaře Harryho Holea. Leckoho překvapí, že kniha u nás vyšla již před několika lety, s velkým úspěchem se tehdy ale nesetkala. Někdo to dává za vinu ne zrovna povedenému překladu. Osobně si myslím, že důvod je mnohem prozaičtější – tenkrát ještě Nesbo, resp. Harry Hole nebyly takové hvězdy, jakými jsou dnes.
Červenka začíná v hluboké minulosti, přesněji v zákopech východní fronty druhé světové války, kdy Norové bojovali po boku německé wehrmachtu. Záblesky minulosti tvoří jednu ze dvou časových rovin, které se knihou táhnou. Druhá dějová linie se odehrává v současnosti, přesněji v roce 2000.

 

Jo Nesbo

Nesbo si dává načas a nějaký čas trvá, než se obě linie protnou. Přesněji řečeno k tomu dojde v polovině knihy. Do té doby se Nesbo soustředí na detailní vykreslení všech postav příběhu. Autor nikam nespěchá a Červenka nabírá tempo velice pomalu.

    „Harry netušil, co Super 110 znamená. V záchvatu nadměrného sebevědomí napochodoval do jednoho z moderních obchodů na Hegdehaugsveien v okamžiku, kdy měli zavírat, a přiměl obsluhu najít jediný oblek, do kterého se jeho dlouhé tělo vešlo. Sedm tisíc korun bylo samozřejmě víc, než si představoval, ale alternativou bylo vypadat ve starém obleku jako špatný výstup z revue, takže zavřel oči, projel kartou terminálem a pokusil se na to zapomenout.“ 

 Harry Hole je tady ještě docela ve formě, má všech deset prstů, není to ještě taková troska, v jakou se promění v dalších knihách. Již nyní ale trousí cynické hlášky a chová se jako největší drsňák pod sluncem. Čtenář však dobře ví, že je to vlastně citlivá duše bojující s vnitřními démony.Harrymu se zkrátka nedá nefandit, zvláště pak s vědomím, jaké útrapy ho v dalších knihách čekají. Mimochodem nesmíme zapomenout na skvělé dialogy, zvláště ty vedené mezi Harrym a jeho kolegyni Allen.

 Je docela možné, že se najdou čtenáři, které Červenka zklame. Románu sice nechybí napětí ani velké finále v závěru, přesto se nějaké velké akce nedočkáme. To samé platí o krvavých scénách, kterými například Sněhulák doslova překypoval. Místo prvoplánových přestřelek, honiček a kaluží krve tady slovo dostává nejasný skličující pocit.

Stejně jako v jiných knihách, tak i tady Jo Nesbo předvádí, proč je literární hvězdou posledních několika let – cit pro zápletku, stejně jako schopnost vystavět pozoruhodný příběh s překvapivým rozuzlením. Ať máte v knížkách rádi více krve nebo naopak méně, coby Nesbovým fanouškům by Červenka v knihovně chybět neměla.

Související:

Jo Nesbo – Spasitel

Jo Nesbo – Lovci hlav

Jo Nesbo – Sněhulák

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..