Rozbité okno

 

Autor: Jeffrey Deaver Nakladatelství: Ikar Rok vydání: 2009 Počet stran: 440

 S nadsázkou lze říct, že informace jsou motorem dnešní doby. Kdo má informace, ten má i moc. Jejich shromažďování a riziko zneužití jsou velká témata propíraná nejen v médiích prakticky denně. Odtud čerpá i Jeffrey Deaver v dalším, v pořadí osmém případu Lincolna Rhyma a Amelie Sachsové.
 

Dvojice kriminalistů tentokrát řeší sérii vražd a podle všeho se zdá, že minimálně v jedné má prsty Rhymům bratranec Arthur. Naposledy se viděli před mnoha lety a nedá se říct, že by se rozešli jako nejlepší přátelé. Rhymův příbuzný byl obviněn z loupežné vraždy mladé ženy.

Jeffrey Deaver

    “Přestože po nárazu kulky do břicha neměla daleko ke zvracení, odbočila Sachsová mezi dvě hrozivě se tyčící haldy z časopisů National Geographic, zalapala po dechu a sklonila se právě ve chvíli, kdy se Gordon dvanáct metrů před ní vynořil zpoza rohu, všiml si jí a s obličejem zkrouceným bolestí vypálil levou rukou další dvě rány.”

Všechno nasvědčuje tomu, že pachatelem je muž s přístupem do databáze největší informační společnosti v Americe. Získané informace používá ke šmírování obětí, kterým pronikne do života, usmrtí a vinu shodí na někoho jiného. Z informací se v rukou tohoto sociopata stává smrtící zbraň.

Jeffrey Deaver se veze na fenoménu dnešní doby – obavě ze zneužívání osobních a citlivých údajů. Vychází z faktu, že kdo má informace, ten má nad ostatními moc. Ostatně ruku na srdce, uvědomujeme si, kolik toho na sebe prozradíme nejen na sociálních sítích, ale při běžném surfování na internetu?
 
 Podle zobrazených stránek je možné vytvořit profil člověka a dozvědět se o něm téměř všechno včetně zálib, zdravotního stavu, politického smýšlení, sexuální orientace, nákupních návyků a mnoho dalších informací. A zdaleka nejde jenom o internet. Mnoho o nás prozradí kamery na veřejných místech, mýtné brány či výběry z bankomatů.
 

Pro knihy Jeffreyho Deavera je typická dokonalá znalost policejního prostředí, moderních technologií a současných vyšetřovacích metod. Stejně jako ostatní knihy, tak i Rozbité okno je plné brilantních myšlenkových pochodů, strhujících akcí a nečekaných zvratů. Stejně jako jinde i tady si můžete být jisti, že všechno je úplně jinak, než jak se z počátku zdá.

 

Deaver používá osvědčený model střídání pohledů několika osob. Můžeme tak sledovat úvahy zločince, Lincolna Rhyma, Amelie Sachsové, ale i policisty, který se vzápětí stane vrahovou další obětí.

Jenže když něco děláte často, dříve či později se neubráníte opakování zaběhnutých postupů, zkrátka se začnete opakovat. To se stává mnoha autorům včetně Jeffreyho Deavera. Pokud znáte více než dvě jeho knihy, jste ve značné nevýhodě. Můžete si být jisti, že u některých scén budete zhruba vědět, co bude následovat nebo jakým směrem se dějová linie vydá.

 

V případě Rozbitého okna máte ještě jednu jistotu. Přestože kniha má více než čtyři stovky stran, její přečtení mnoho času nezabere. Je to ten druh literatury, kterou není potřeba vyloženě číst. Stránky stačí pouze skenovat a nechat se pohltit dějem.

Nic hlubokomyslného se tady stejně neděje, tak proč se zdržovat? Zda vám taková kniha stojí za přečtení a věnovaný čas si musíte rozhodnout sami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..