Goon – Nic než utrpení

Goon - Nic než utrpení

Autor: Eric Powell Malba: Eric Powell Nakladatelství: Comics centrum Rok vydání: 2012 Počet stran: 144

Patrně se nenajde mnoho těch, kteří by hořeli láskou k vymahačům dluhů. A není se co divit, co do sympatií jsou srovnatelní snad jen s revizory v MHD. Bude to znít neuvěřitelně, ale i u tohoto pro někoho odporného zaměstnání se najdou výjimky. Jednou takovou je Goon, řízek, jaký se hned tak nevidí.

Goon je bitkař vyřizující špinavou práci pro mafiánského bosse dona Labraziho. Záda mu vždy kryje parťák Frankie. Kromě vyřizování zakázek mají tihle dva jednu společnou zálibu – zabíjení nemrtvých zombií z konkurenčního gangu, jehož pomyslnou hraniční čáru tvoří Lonely Street.

Goon - Nic než utrpení

Nemám k dispozici oficiální statistiky prodejců, přesto si myslím, že komiksy jako je Goon nepatří v Česku k nejprodávanějším. Vsadil bych spíš na superhrdiny typu Batman či Wolverine a jiný komiksový mainstream. Dodávám, že proti jmenovaným nemám nic ani v nejmenším.

Nicméně dovedu si představit, že titul Goon – Nic než utrpení vydalo Comics centrum jen tak na zkoušku a pak se čekalo, co se bude dít. Zdá se, že něco se skutečně dělo, protože v prodeji je v pořadí již třetí kniha s touhle naprosto neuvěřitelnou figurou. A jaká tedy kniha Goon – Nic než utrpení vlastně je?

Goon - Nic než utrpení

Především to je zábava. Připouštím, že pro někoho balancující už dost za hranou. Nemyslím si totiž, že by divnoryby s propíchnutými bulvami, duchové malých holčiček s rozseknutými lebkami strašícími v opuštěných domech nebo hejkalové polykající shnilé hlavy divných chlápků byly výjevy, které běžní čtenáři komiksů vyhledávají.

Goon - Nic než utrpení

Malíř a scénárista v jedné osobě Eric Powell při tvorbě používal výrazné kontury a spíše sytější odstíny barev. Detaily vynechal, tedy když nepočítáme retrospektivní výlety do minulosti. Powell rezignoval i na stínování a soustředil se hlavně na hlavní protagonisty.

Předěly mezi kapitolami obstaraly imaginární reklamní plakáty např. na supersvaly v tabletách s nekonečným seznamem vedlejších účinků nebo soupravu pro lobotomii Billy za pouhých 19.95 dolarů.

Goon - Nic než utrpení

Nezanedbatelnou zbraní Goona a jeho kámošů jsou hlášky, které průběžně pronášejí. Frankie, zombie Lazlo nebo páter monster jsou zkrátka figury, které si zamilujete byť to bude láska trochu perverzní. To samozřejmě platí i o Goonovi, a to přesto, že to je vymahač dluhů.

Související:

100 nábojů – První výstřel, poslední šance

Jan Novák, Jaromír 99 – Zátopek …když nemůžeš, tak přidej!

Sir Arthur Conan Doyle, Petr Kopl – Pes Baskervillský

Joe Hill, Gabriel Rodriguez – Zámek a klíč: Vítejte v Lovecraftu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..