Ledová společnost – F Station

Ledová společnost - F Station

Autor: Georges Jean Arnaud  Nakladatelství: Najáda Rok vydání: 1992 Počet stran: 218

Planeta Země zažívá druhou dobu ledovou. Všechno je pod ledem, obloha je pokrytá neprostupnými mračny, ze kterých neustále sněží. Slunce nevyšlo tak dlouho, že si na to nikdo nepamatuje.

Lidstvo vytvořilo Společnosti, které kvůli velké zimě mohou existovat jen pod obrovskými kopulemi. Tyto Společnosti mezi sebou neustále válčí a frontové linie se přibližují či vzdalují od obydlených kopulí v závislosti na vojenských úspěších jednotlivých armád.

Lidé jsou pod neustálým dohledem Bezpečnosti, která kontroluje veškeré dění a postupem času její moc neustále roste. Hlavním dopravním prostředkem jsou vlaky, zledovatělá země je protkaná desítkami tratí po kterých se přesouvají dokonce celá města. Lien Rag je inženýr mající na starost stavbu nových železnic. Neustále ho pronásledují sny a podivné představy z dob dávno minulých.

Georges Jean Arnaud

Na autorech žánru sci-fi mě často zaráží, jak jednoduché výrazové prostředky při psaní používají. Některé knižní série běžně mají desítky pokračování, což budí dojem, že při psaní jde hlavně o kvantitu než kvalitu.

Ledová společnost má kolem sedmdesáti pokračování. Fanoušci sci-fi zřejmě potřebují číst jen nenáročné knihy, kde hlubší pocity postav, promyšlené zápletky či podrobné popisy nemají místo.

  „Byla to vypolstrovaná cela, dokonale odizolovaná od všech hluků a vibrací. Lien nevěděl, jestli je uvězněn ve vojenském vlaku nebo někde jinde. Dva dny zůstal v úplné izolaci, jídlo a pití mu podávali malým okénkem v dvojitých dveřích. Mohl si ho vzít teprve když se venkovní dveře zavřely, takže za celou dobu neviděl tvář svého žalářníka. Zachoval si trochu ponětí o čase, i když mu vzali hodinky. Vzpomněl si na Flou Sadonovou, která měla implantované hodinky, poháněné nervovými impulsy.“

Najdeme tady i několik nejasností. Na několika místech se postavy nějak zachovají, ale není zcela jasné proč. F – Station je velice jednoduché čtení bez valných ambicí. Stačí pouze otevřít knihu, vypnout mozek a začít číst. Ideální čtení na do vlaku či autobusu.

Autor knihu ozdobil řadou erotických scén. Žádnou významnou roli v ději nehrají, otázkou tedy je, proč je autor vůbec do knihy dával. Patrně tím chtěl udělat čtení více atraktivní a rozšířit tak cílovou skupinu čtenářů.

Máte rádi zimní sporty, v dětství jste si hráli s vláčky, nechce se vám při čtení přemýšlet a jste návštěvníky erotických serverů? Chystáte se na delší cestu nejlépe vlakem? F – Station by neměla uniknout vaší pozornosti. V opačném případě dejte ruce pryč!

Související:

Dmitry Glukhovsky – Metro 2033

Dmitry Glukhovsky – Metro 2034

Dmitry Glukhovsky – Metro 2035

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..