Šest dnů Kondora

Šest dnů Kondora

Autor: James Grady Nakladatelství: XYZ Rok vydání: 2010 Počet stran: 232

Ronald Malcom pracuje v hlavním sídle Americké literárně historické společnosti. Organizace sídlí ve Washingtonu čtyři bloky za Kongresovou knihovnou. Ve skutečnosti to však není nic jiného, než jedna z poboček CIA, kde Malcom pracuje jako analytik s kódovým označením Kondor.

Název jeho pozice zní možná honosně, v hierarchii organizace je však jenom bezvýznamný úředníček. Jeho pracovní náplní je čtení špionážních románů a detektivek ve kterých hledá inovativní postupy, které by se mohly použít v praxi nebo by naopak mohly ohrozit právě probíhající skutečné mise. Malcoma práce zrovna nenaplňuje, vlastně ho nudí.

Jedno deštivé poledne se vypraví kolegům pro oběd. Zatímco je venku, do firmy vstoupí skupina mužů se samopaly a všechny postřílí. Po návratu je Malcom v šoku, sebere pistoli a uteče. Z telefonní budky zavolá na linku CIA pro mimořádné situace. Malcom nechápe co se stalo, je mu jasné pouze to, že mezi mrtvými měl být i on, a že naživu zůstal pouze náhodou. Také si uvědomuje, že uvnitř CIA operuje další organizace, která ho chce vidět mrtvého.

James Grady

Šest dnů Kondora je dnes již klasický špionážní příběh známý hlavně z filmového zpracování přejmenovaného na Tři dny Kondora s Robertem Redfordem v hlavní roli. Kniha používá vcelku otřepané postupy:

  • hlavní hrdina stojí sám proti spiklencům i proti ochráncům pořádku
  • díky svým znalostem a schopnostem nakonec všechno vyřeší
  • dějová linie obsahuje milostnou zápletku

Více než o román jde u Šest dnů Kondora spíše o novelu složenou zhruba z 50 000 slov. I když se jedná o příběh Ronalda Malcoma, v úvodu si Grady neodpustí podrobný popis fungování některých struktur CIA. Tím zdůrazňuje, jak bezvýznamnou funkci Malcom v celé organizaci zastává.

Kdo viděl film, bude mít čtení o něco zajímavější. Stejně jako mě mu budou naskakovat obrazy z filmu. A to přesto, že kromě zápletky nemá film s knihou mnoho společného. Bude těžké představit si Ronalda Malcoma s jiným obličejem než je Redforův.

Když na motivy knihy vznikl film, byl svého času James Grady z jeho úspěchu rozčarovaný. Snímek totiž dalece zastínil svojí knižní předlohu. Grady později napsal volná pokračování  Stín Kondora a Poslední dny Kondora,  s těmi však takový úspěch nesklidil.

Související:

Robert Ludlum – Pařížská hrozba

Robert Ludlum – Projekt Kassandra

Robert Ludlum – Hádův faktor

Robert Ludlum – Matlockovo pověření

Robert Ludlum – Agent bez minulosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..