Turista

Autor: Olen Steinhauer Nakladatelství: Knižní klub Počet stran: 448 Rok vydání: 2010

Turista je dalším literárním vhledem do práce tajných služeb. Olen Steinhauer napsal příběh agenta CIA Mila Weavera, který se dostal do středu mezinárodní konspirace a čelí obvinění z vraždy kolegyně. Ta je navíc obviněná z vynášení tajných informací. Milo stojí před dvěma nelehkými úkoly – očistit své jméno a současně ochránit svojí rodinu. Hrozba totiž přichází nejen ze strany spiklenců, ale i z řad domovské organizace.

Olen Steinhauer je v žánru špionážního románu jako doma. Turista je prvním dílem trilogie s Milem Weaverem v hlavní roli. Kromě něj má Steinhauer na kontě řadu dalších žánrových titulů a spolupráci na špionážním seriálu Berlínská mise z produkce HBO. Název knihy Turista odkazuje k agentům CIA působících v terénu na vlastní pěst.

Stejně jako legendární Frederick Forsyth tak i Steinhauer má dokonalé povědomí o dnešním světě tajných služeb. Podrobně popisuje jejich práci a nechává čtenáře nahlédnout za pomyslnou oponu. Na rozdíl od Forsythova suchého a místy až odosobněného popisného stylu Steinhauer nechává svého hlavního hrdinu prožívat emoce jako jsou strach  či radost. Ukazuje ho coby lidskou bytost se všemi slabostmi a nedokonalostmi. 

Steinhauer vykresluje život zpravodajských služeb v reálných barvách, Vystupují tu ruští oligarchové, zkorumpovaní politici a dvojití agenti. Rozehrává akční scény, ale zbytečně jimi neplýtvá, o to reálněji a věrohodněji Turista působí.

Související:

Joakim Zander – Plavec

Robert Ludlum – Pařížská hrozba

Robert Ludlum – Projekt Kassandra

Frederick Forsyth – Vyjednavač

Robert Ludlum – Mozaika Parsifal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..