Holka v kapele

Autor: Kim Gordon Nakladatelství: Argo Rok vydání: 2017 Počet stran: 264

Baskytaristka legendárních Sonic Youth se představuje v roli spisovatelky, vypráví příběh jedné z nejdůležitějších kapel americké nezávislé scény osmdesátých a devadesátých let. Kromě historie Sonic Youth se Kim Gordon rozepisuje o svém dětství a dospívání v Californii v rodině vysokoškolského profesora.

Popisuje život vedle bratra Kellera, který ji odmalička šikanoval a působil různá trápení. Teprve po letech byla u něj diagnostikována duševní choroba, která byla příčinou jeho chování.

Kniha začíná obrazně řečeno na konci. Ocitáme se na posledním koncertě domovské kapely, která po téměř třiceti letech společného hraní ohlásila rozpad. Jedním z důvodů byl rozchod ústřední dvojice – Kim Gordon a Thurstona Moora.

„Způsob, jakým kapela skládala, se vlastně nikdy nezměnil. Thurston nebo Lee většinou zpívali popovější a melodičtější písně postavené na riffech, které napsal jeden z nich. Já zpívala méně konvenční, abstraktnější kusy, zpravidla výsledek improvizace celé kapely, kterou jsme následně pilovali, dokud vše nezapadlo na správné místo. Můj hlas měl vždycky dost omezený rozsah, a když si člověk píše písně sám, většinou je svým možnostem přizpůsobuje. Lee naopak většinou nosil hotové věci, jen je začít hrát. My mu k nim potom přidávali disonance.“

Kim Gordon se ukazuje jako výborná vypravěčka. Používá věcný, nepříliš košatý a přitom výstižný jazyk. Vyznává se z lásky k výtvarnému umění, zmiňuje řadu umělců, se kterými se potkala, spolupracovala a kteří ji ovlivnili. Při čtení není od věci si umělce dohledávat a seznámit se s jejich tvorbou. Vyprávění tak dostane nový rozměr a nabídne další souvislosti.

Po přesídlení do New Yorku se Kim Gordon seznámila s budoucím manželem Thurstonem Moorem, s nímž později založila skupinu Sonic Youth. Z pohledu „holky v kapele“ popisuje hudební scénu konce osmdesátých a devadesátých let. Zmiňuje přátelství s Kurtem Cobainem a upozorňuje na neblahý vliv Courtney Love. Přes osobní antipatie Kim Gordon svolila a producentsky se podílela na vydání jejího debutového alba.

Holka v kapele není knihou pouze o hudbě. Mapuje část uměleckého dění v Americe z pohledu někoho, kdo se na něj přímo podílel. Současně ji můžeme brát jako autobiografii všestranné umělkyně, která se za umělkyni vlastně nikdy tak docela nepovažovala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..