Na odvrácené straně

Autor: Anthony O’Leill Nakladatelství: Leda Rok vydání: 2018 Počet stran: 432

Z Měsíce se stalo odkladiště pro nežádoucí osoby. Díky penězům magnáta Fletchera Mosase tam kromě vězeňských komplexů vzniklo i město s příznačným názvem Očistec. Sem se sjíždějí zločinci a násilníci, kterým na planetě Zemi začala být horká půda. Po zabití známého vědce a zároveň Mosasova blízkého spolupracovníka do Očistce přijíždí Damien Zackon – policista s pověstí nekompromisního a zásadového bojovníka se zločinem.

Na odvrácené straně je román postavený na dvou dějových rovinách, v jedné sledujeme Zackona při postupném odkrývání pravdy. Vyšetřováním zjišťuje, že vražda vědce je pouhou špičkou ledovce. Odhaluje korupci a praktiky v nejvyšších společenských kruzích. Klacky pod nohy mu při tom hází jeho nadřízený včetně většiny policejního sboru.

Ve druhém sledu jsme svědky cesty androida na cestě do Očistce. V obleku, polobotkách a s připitomnělým úsměvem na tváři brutálně zabije každého, kdo se mu připlete do cesty. Jeho chování zprvu nedává žádný smysl, čtenář netuší, proč se android chová tak agresivně. O jeho pohnutkách se dozvíme až v závěru. Jeho vystupování a uhlazený způsob vyjadřování jsou v absolutním rozporu. Pro milovníky černého humor to bude nejoblíbenější postava celé knihy.

„Hledá ztracenou rovnováhu, když ho znovu dožene Zackon. Přesně v tu chvíli však onen oblak kouře, zachycený umělým prouděním větru, změní směr a oba soupeře pohltí. Zackon, na okamžik oslepený, se pokusí vraha sevřít nohama., jenže ten švihne tyčí a pleskne ho s ní do spánku. Poloomráčený Zackon se pevněji chytí tyčí na stropě, vykašle z plic kouř, znovu zavře oči a naslepo kopne.“

Stojí za to nechat se unášet fantazií a spolu s autorem si představovat prostředí osídleného Měsíce včetně zákonitostí a pravidel, podle kterých se tamní život odvíjí. Ač nejde o nijak náročné čtení, jistý společenský apel je tady přesto patrný. Anthony O’Leill ukazuje, co by se mohlo stát, kdyby se umělá inteligence vymkla kontrole.

Související:

Dmitry Glukhovsky – Metro 2033

Dmitry Glukhovsky – Metro 2034

Dmitry Glukhovsky – Metro 2035

Georges Jean Arnaud – Ledová společnost F station

Justin Cronin – Přechod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..