Ruské kolo

Autor: Charles Cumming Nakladatelství: Vyšehrad Rok vydání: 2016 Počet stran: 360

Thomas Kell je zase bez práce. Teď již bývalý agent britské tajné služby o ní přišel po událostech popsaných v předchozí knize Neznámá země, kde pátral po své zmizelé šéfce Amelii Levenové. Nyní se jen poflakuje, hrabe ve své minulosti a rozpadlém manželství. Někdy v této době se v Turecku zřítí malé letadlo pilotované bývalým kolegou Paulem Wallingerem. Kell se to dozvídá právě od Amelie, která ho zároveň požádá, aby se vydal na místo havárie a zjistil podrobnosti. Má podezření, že nešlo o běžnou nehodu. 

Těžko říct, proč na začátku tolika detektivek a špionážních románů musí být hlavní hrdina bez práce nebo uvržený v nemilost nadřízených. Má to snad vyvolat čtenářovu lítost nad zkrachovalcem, který se pak musí hrabat zpátky do sedla a dokazovat ostatním, že ještě není na odpis? Těžko říct, každopádně autor knihu zahájil právě takhle.

Jez uviděl Abacuse před hotelem Hyde Park a předal ho Carol, jež se převlékla do běžeckého, vlasy si svázala do drdolu a oblékla si kostým a lodičky na podpadku. Když šel Američan po Knightsbridge, přecházel světelnou křižovatku a mířil k Harrods, byla tak blízko, že si na něj mohla sáhnout.

Děj Ruského kola se odehrává v Turecku a částečně na Ukrajině. Charles Cumming představuje současné Turecko jako na první pohled nádhernou zemi s jedinečnou atmosférou, která však svým zřízením nemá daleko k policejnímu státu a kde probíhá řada operací tajných služeb světových mocností. Kell se pustí do vyšetřování a záhy odhalí existenci krtka – agenta, který vynáší tajné informace Rusům. 

Ruské kolo nepřímo navazuje na předchozí Neznámou zemi, objevuje se tady i řada již známých postav. Ani tentokrát Cumming nestaví na prvoplánově strhujícím ději, kromě finále tady mnoho akčních momentů nenajdeme. Popisuje spíš běžnou a samozřejmě literárně zjednodušenou práci zpravodajců. Pozoruhodný je třeba popis metod sledování osob v terénu. Neopomene ani na osobnost hlavního hrdiny, ukazuje ho jako člověka chybujícího se spoustou nedostatků.

Cumming píše pro většinového konzumenta ehm chtěl jsem říct čtenáře, nezachází do detailů, popisuje jen to, co je nezbytně nutné.  Druhý Frederick Forsyth to opravdu není. Na druhé straně Ruské kolo nabízí svižnou, odpočinkovou a přitom zdravě napínavou četbu. Děj se rozebíhá pozvolna a vygraduje až v samém závěru, kam si Cumming schoval pár malých nečekaných zvratů a zároveň si připravil půdu pro další knihu. 

Související:

Charles Cumming – Cizí země

Robert Ludlum – Mozaika Parsifal

Joakim Zander – Plavec

Robert Ludlum – Agent bez minulosti

Robert Ludlum – Matlockovo pověření

Frederick Forsyth – Vyjednavač

James Grady – Šest dnů Kondora

Robert Ludlum – Pařížská hrozba

Olen Steinhauer – Turista

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..