Zrádné vloupání

Autor: Václav Baner Nakladatelství: Naše vojsko / Magnet Rok vydání: 1976 Počet stran: 126

Zrádné vloupání je klasické dílko z edice Magnet. Soudruzi nadporučík Beránek a poručík Košťál z pražské kriminálky vyšetřují vloupání do bytu rodiny Holých. Kromě hotovosti zmizely šperky a drahé tisky. Vyšetřovatelé hned od počátku k případu přistupují obezřetně, okradení si totiž žili na takzvaně vysoké noze, což v těch dobách bylo samo o sobě podezřelé. Pan Holý pracoval jako taxikář a paní byla kadeřnice.

Zrádné vloupání nabízí vcelku nekomplikovaný příběh milostného trojúhelníku, kde se po několika stránkách dá odvodit, jak to zhruba celé bylo. Na striktně vymezeném prostoru autor Václav Baner neměl prostor příliš se rozepsat, což ostatně platí pro všechny tehdejší přispěvatele do nekonečné edice Magnet.

„Vystoupili jsme po dřevěných schodech a usadili se k malému nízkému stolku, který by víc slušel v jeslích, než tady. Křesla byla moderní, ale potažená koženkou. Na té se sedí výborně, ale pak to chce kamaráda, aby člověka odlepil.“ 

Beránek a Košťál jsou správňáci se srdcem na pravém místě. Přestože si ze sebe utahují, když má jeden rýmu, druhý si o něj dělá starosti a hned chce vařit grog. Ukázka idylky na pracovišti v dobách tuhé normalizace. I když je vloupání do bytu vážná věc, Václav Baner vložil do textu rádoby komické momenty a vtipná přirovnání, patrně aby se kniha pracujícím a vojákům povinné vojenské služby lépe četla. 

Když odhlédneme od faktu, že Zrádné vloupání je normalizační brak, zároveň to je sonda do časů papírových kartoték, poznámkových bloků, kotoučových magnetofonů a plných popelníků v kancelářích. 

Související:

Bohumil Lipert – Mrtvá z jezera

Eric Rickstad – Tiché dívky

Jo Nesbo – Spasitel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..