Případ „Puntičkář“

Autor: Rudolf Schuster Nakladatelství: Naše vojsko / Magnet Rok vydání: 1987 Počet stran: 126

Je skoro neuvěřitelné, v jakém prostředí dokázali autoři „magnetek“ svého času rozehrát svoje příběhy. Co za minulého režimu působilo asi normálně, je z dnešního pohledu čirý bizár. Jen pro příklad, vražda v Mrtvé z jezera se stala na plovárně, Smrt v čase minulém nás pro změnu zavede mezi sypače silnic. Ovšem Případ „Puntičkář“ od Rudolfa Schustera je opravdová lahůdka, děj tohoto opusu se totiž odehrává na stavbě teplárny.

Příběh je vcelku triviální, máme tady ředitele přezdívaného Puntičkář. Je to správňák, férový chlap, který nemyslí na nic jiného, než jak splnit plány a dostát tak socialistickým závazkům. Manželku má sice povrchní potvoru myslící jen na peníze a kariéru, o to větší je ale srdcař. Pro teplárnu by dýchal. Pak tady jsou vyžírkové a prospěcháři, kradou materiál, berou nezasloužené prémie a při budování šťastné budoucnosti se zrovna nepředřou. To ovšem příslušníci SNB začnou odhalovat až poté, co je těžce zraněný Puntičkář nalezen v rozestavěné kanalizaci.

Tento literární skvost vytvořil Rudolf Schuster svého času prezident Slovenské republiky. Jako hlava státu se zrovna nevyznamenal, spíš dělal ostudu a podělal, co mohl. Po přečtení Případu „Puntičkář“ je jasné, že ani jako spisovatel právě nezazářil.

Případ “Puntičkář” je něco mezi detektivkou a kapesním budovatelským románem z dob tuhé normalizace. Nenapadá mě nic, co by stálo za zmínku, vlastně to je shluk postav vedoucích mezi sebou naprosto pitomé dialogy. Korunu všemu nasadila dvojice otravných fízlů, chodí po stavbě a pokládají podivné otázky. Nejzajímavější postavou je paradoxně Puntičkářova manželka.

Související:

Bohumil Lipert – Mrtvá z jezera

Václav Baner – Zrádné vloupání

Dušan Válek – Smrt v čase minulém

Eduard Huth – Usvědčující důkaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..