Smrt: Vysoká cena za život

Smrt- Vysoká cena za život

Autor: Neil Gaiman Malba: Chris Bachalo, Mark Buckingham, Dave McKean Vydavatelství: Crew Rok vydání: 2007 Počet stran: 101

Fanouškům comicsu osobu Neila Gaimana netřeba představovat. Coby tvůrce kultovního série o Sandmanovi vstoupil do historie již na sklonku osmdesátých let minulého století. Kromě toho píše filmové scénáře, povídky a knihy.

Stardust a Coralina se dokonce dočkaly úspěšného filmového zpracování. Dneska bych se však rád věnoval tvůrčí „odbočce“ s názvem Smrt: Vysoká cena za život.

Smrt- Vysoká cena za život

Sexton Furnival je šestnáctiletý teenager, kterého tak nějak nebaví život. Neustále řeší existenciální problémy, ostatně jako milióny jeho vrstevníků. Při jedné procházce po městské skládce potká holku, která není nikdo jiný než samotná Smrt.

Jednou za sto let dostane možnost, aby na vlastní kůži zjistila, jaké to je být naživu. Svůj den tedy tráví s otráveným teenagerem, zatímco ona si vychutnává nejmenší detaily všedního dne, jako je třeba pojídání hotdogu.

Smrt- Vysoká cena za život

Když jsem tento útlý sešit vracel kamarádovi, od kterého jsem jej měl půjčený, komentoval jsem to slovy: „Trochu jako seriál z ábíčka, ale jinak moc fajn.“ S velkou dávkou nadsázky taková charakteristika Smrti pasuje.

Ve srovnání se Sandmanem se tady nedá mluvit o kdovíjaké divočině. Jednotlivé panely jsou klasicky obdélníkového tvaru, přesahy z jednoho do druhého jsou minimální. To samé platí o „ušlápnutém“ stylu malby. Prostě takové milé čtení.

Smrt- Vysoká cena za život

Dějová linie a samotná zápletka je příjemně mystická, s jistou dávkou filozofie, ale o kdovíjaké invenci se nedá mluvit. Ztělesnění Smrti bylo zpracováno v minulosti nesčetněkrát. Na druhou stranu postavit ji po bok puberťáka, který tak nějak neví, co sám se sebou, vytváří zajímavé protipóly. Předmluva z pera zpěvačky Tori Amos je pak zajímavým zpestřením celého svazku.

Co však vyvolá úsměv na tváři je závěr. Několik posledních stránek je věnováno mini seriálu, ve kterém Smrt dává rady ohledně odpovědného sexu a ostražitostí před AIDS. Informuje nás, že sex může být docela fajn.

Nakonec to zazdí názornou ukázkou, jak nasadit kondom. K tomu ji poslouží banán. Tímto dodatkem je tedy cílovka knihy definována více než přesně. Nic proti osvětě, ale nedovedu si představit, že bych si coby teenager z této agitky vzal nějaké ponaučení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..